Przeskocz do treści

Obowiązek powiadomienia o uboju w gospodarstwie

Powiatowy Lekarz Weterynarii w Wolszytynie przypomina, że obowiązuje:

  1. Zgłoszenie zamiaru uboju do Powiatowego Inspektoratu Weterynarii bydła do 6 m-cy życia, owiec i kóz, oraz trzody chlewnej na 24h przed dokonaniem tego uboju w gospodarswie. W zawiadomienu należy podać:
    1. Imię, nazwisko, adres posiadacza zwierząt
    2. Imię, nazwisko, adres podmiotu zajmującego się ubojem gospodarczym
    3. gatunek i liczbę zwierząt ubijanych
    4. nr. identyfikacyjny zwierzęcia lub zwierząt ( nr. gospodarstwa)
    5. miejsce i termin uboju
    6. nr. telefonu zgłaszającego
    7. czy zgłasza mięso do badania poubojowego
    8. * W przypadku cieląt, owiec i kóz, zgłoszenie j/w składa się w formie pisemnej wg. załącznika nr.1 do rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dznia 21.10.10
  2. W przypadku uboju bydła, owiec i kóz należy przekazać pozostałe w trakcie uboju odpady (SRM) do Zakładu Utylizacyjnego posiadającego uprawnienia do ich odbioru.
  3. Przykładowe firmy utylizujące, spełniające wymagania dla odbioru SRM:
    • PROMAROL-PLUS Sp. z o.o.
      Ciepielówek 2
      67-410 Sława
      tel. 65 549-33-33
      tel. 65 549-32-97
      tel. 65 540-72-09
    • SARIA POLSKA Sp. z o.o. w Warszawie
      Oddział w Starym Tarnowie 8
      64-020 Czempiń
      tel. 61 28-27-217
    • Zakład Rolniczo-Przemysłowy "FARMUTIL HS"
      Śmiłowo, ul. Przemysłowa 4
      64-810 Kaczory
      tel. 667-984-162
      tel. 667-984-135
      tel. 672-814-261
  4. Odpady SRM to:  wszystkie tkanki, które miały kontakt z SRM oraz:
    • bydło do 6 m-cy życia: migdałki, jelita od dwunastnicy do odbytnicy
    • owce i kozy: czaszka z mózgiem i oczami, migdałki, jelito biodrowe(kręte), śledziona, rdzeń kręgow 
  5. W przypadku uboju trzody chlewnej obowiązuje badanie na włośnie.
  6. Przekazanie odpadów do zakładu utylizacyjnego wymaga stosowania Dokumentu Handlowego, w którym podaje się dokładną wagę odpadów.

Rozporządzenie Dz.U. 2010 nr 207 poz. 1370

Dodaj komentarz